Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Με κάθε επισημότητα η Τελετή απονομής του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πεζογραφήματος - Ποιήματος της Ε.Λ.Α.

 


Με κάθε επισημότητα έλαβε χώρα η εκδήλωση της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου (Ε.Λ.Α.) με τίτλο «Τελετή Απονομής Βραβείων του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, πεζογραφήματος - ποιήματος», που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00.

Αρχικά, απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. 


Έπειτα, το λόγο έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία και σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης. Η κα. Αντωνέλλη συνεχάρη την Ε.Λ.Α. γι’ αυτή την άκρως σημαντική πρωτοβουλία, μιας και η Λέσβος είναι διαχρονικά τόπος γέννησης Λογοτεχνών και Ποιητών. Ο διαγωνισμός αυτός, δήλωσε, και η μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε δικαιώνει και με αυτόν τον τρόπο το όραμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το νησί μας. Η Λέσβος αναδεικνύει την θέση της στον τομέα της Λογοτεχνίας και της Ποίησης και τούτο δημιουργεί μια πλειάδα θετικών προοπτικών για όλους μας. Με τη δράση αυτή η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, συνέχισε, κλείνει ένα δημιουργικό και παραγωγικό τετραετή κύκλο δράσης μέσα από τον οποίο κατάφερε να αναδείξει  τον Πολιτισμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου ως το κυρίαρχο στοιχείο της προβολής τους, συνεισφέροντας στην πολυδιάστατη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής ανασύστασης της Ταυτότητάς τους. Τέλος, υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα είναι πάντα δίπλα στην Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου, αρωγός στην προσπάθειά της για την εξασφάλιση της επίτευξης των σκοπών της. 


Έπειτα, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα Στέλλα Πετρίδου, η οποία αφού συνεχάρη τους βραβευθέντες του διαγωνισμού, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτόν, ευχαρίστησε και όσους στάθηκαν και εξακολουθούν να στέκονται δίπλα στην Ε.Λ.Α., τις αρχές του τόπου, το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ» με το οποίο πλέον συστεγάζεται και συνεργάζεται, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φίλους ιδιώτες, και τα παιδιά. 


Ακολούθησε εγκάρδιος χαιρετισμός του Προέδρου της κριτικής επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, επίτιμου Σχολικού Συμβούλου, συγγραφέα,  κ. Αθανάσιου Φραγκούλη, διά στόματος του συντονιστή της βραδιάς κ. Δημήτρη Μπούμπα. Στον χαιρετισμό του ο κ. Φραγκούλης δήλωσε ότι η επιτροπή κατέληξε στις τελικές επιλογές της, αφού έλαβε υπόψη της τη μορφή των κειμένων, το περιεχόμενο και τη δομή τους, την έκφραση, αλλά πολύ περισσότερο την πρωτοτυπία τους. Όλα τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί, πράγμα που δεν ήταν και τόσο εύκολο. Γιατί, όσο και αν βοηθάει την αντικειμενική κρίση η παιδεία, δεν παύουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους και την ιδεολογία τους, δηλαδή υποκειμενικά. Οι διαφορές στη βαθμολογία ήταν πολλές φορές τόσο ανεπαίσθητες που με δυσκολία μπορούσαν να διακρίνουν τον καλύτερο. Τελειώνοντας, ευχαρίστησε την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου που τους εμπιστεύτηκε, τους όρισε μέλη της Κριτικής Επιτροπής και τους έδωσε τη δυνατότητα να χαρούν όλο αυτό τον πλούτο που κρύβουν τα έργα που έκριναν. Συνεχάρη όλους αυτούς που έχουν πνευματικές ανησυχίες και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό, λέγοντας πως θα πρέπει να αισθάνονται όλοι νικητές κι ευχήθηκε σε όλους να συνεχίσουν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους παρόμοια πνευματικά δημιουργήματα. 

Την εκδήλωση ομόρφυνε με τραγούδια η Παιδική Χορωδία Σκουτάρου, η Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, Παραρτήματος Μυτιλήνης και Τρίο Παιδικών φωνών Μυτιλήνης. 

Τη χορωδία της Παιδικής Χορωδίας Σκουτάρου αποτελούσαν οι: Γιασεμή Αγγελή, Μαρία Αγγελή, Αναστασία Κουρούτσαλτη, Μαριάνθη Μακρή, Αθηνά Μάργαρη, Απόστολος Μάργαρης, Μιχαέλα Μαργαρίτη, Μαρίλια Ματακούλια, Έλλη Μουστούκη, Σοφία Παγώνη, Πετρούλα Περράκη, Αθηνά Πετρίδη, Σαββίνα Στασή, Σπύρος Τράικος, Ελευθερία Τραχείλου, Μαρία Τραχείλου, Ταξιαρχούλα Τριανταφύλλου, Μάρκος - Ιωάννης Φωτεινός και Παναγιώτα – Ειρήνη Χορτάτου.


Τη χορωδία της Παιδικής Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, Παραρτήματος Μυτιλήνης αποτελούσαν οι: Παναγιώτα Αλβανού, Ελευθερία Αλβανού, Σάμια Καντέρ, Κατερίνα Καραγιάννη, Μαρίσα Παντελή, Αδαμαντία Πανσεληνού, Ραφαέλα Παπαδημητρίου, Άννα – Μαρία Σούλη, Γιώργος Σούλης, Δήμητρα Σούρλα, Σοφία Σούρλα, Χαρά Σπανού, Μαρία Σπύρου, Βικτωρία Φραγκοπούλου και Μαρία Φραγκοπούλου.

Το Τρίο Παιδικών φωνών Μυτιλήνης αποτελούσαν οι: Μιχαέλα – Ματθίλδη Μυρογιάννη, Σοφία Σπούλου και Άννα – Μαρία Σπούλου.

Συντονιστής της εκδήλωσης: 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτρης Μπούμπας (Δρ.  Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Αιγαίου -  Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών και τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου). 

Ακολούθησε απονομή τιμητικών διπλωμάτων στα μέλη της πρώτης κριτικής επιτροπής: κα. Πέρθα Καλέμη (ποιήτρια, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Λ.Α.), κα. Γεωργία Κοκκινογένη (κλασική φιλόλογος, συγγραφέας, Ταμίας της Ε.Λ.Α.), κα. Μαίρη Μαργαρίτη (Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγγραφέας, Βοηθός Ταμία της Ε.Λ.Α.)  και κα. Μαρία Βρανά-Παπάλα (ποιήτρια, Γεν. Γραμματέας της Ε.Λ.Α.) από την Αντιπρόεδρο της Ε.Λ.Α. κα Γεωργία Ανδριώτου.

Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα. Γεωργία Ανδριώτου και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Λ.Α. κα. Πέρθα Καλέμη, κοινοποίησαν τα ονόματα και ανάγνωσαν τα βιογραφικά σημειώματα των μελών της δεύτερης κριτικής επιτροπής,  του κ. Γιώργου Δάγλα (ποιητή, εκδότη) του κ. Δημήτρη Καραμβάλη (νομικού, ποιητή, δοκιμιογράφου, κριτικού λογοτεχνίας), της κας Χριστίνας – Παναγιώτας Μανωλέα (Λέκτορα Ελληνικής Φιλολογίας, ποιήτριας), του κ. Γιάννη Παπάνη (κλασικού φιλόλογου, συγγραφέα, ερευνητή) και του κ. Αθανάσιου Φραγκούλη (Δρ Κλασικής Φιλολογίας, επίτιμου Σχολικού Συμβούλου, συγγραφέα, Λογοτεχνικού Προέδρου). 

Ο κ. Δημήτρης Μπούμπας πήρε το λόγο αμέσως μετά, ανακοινώνοντας τα ονόματα και τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των βραβευθέντων του Διαγωνισμού στην κατηγορία ποίηση και πεζογράφημα.

Ακολούθησαν αναγνώσεις των έργων των συμμετεχόντων που απέσπασαν το Α’, Β’ και Γ’ Βραβείο στην κατηγορία ποίηση και των έργων των συμμετεχόντων που απέσπασαν το Α’, Β’ και Γ’ Βραβείο στην κατηγορία πεζογράφημα, καθώς και των ευχαριστήριων επιστολών τους. 

Οι αναγνώσεις έγιναν κατά σειρά βράβευσης από τους συγγραφείς -  μέλη της Ε.Λ.Α. κα. Μαρία Βρανά – Παπάλα (Α’ Βραβείο ποίησης), 

κ. Ηλίας Ανεζίνος (Β’ Βραβείο ποίησης), 


κα. Δέσποινα Τζαννή (Γ’ Βραβείο ποίησης),  


κα. Ευδοκία Κουρσουμπά (Α’ Βραβείο πεζογραφήματος), 


κα. Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη (Β’ Βραβείο πεζογραφήματος), 


και κα. Ευστρατία Βουζούλια (Γ’ Βραβείο πεζογραφήματος).

Η εκδήλωση συνέχισε με την ανακοίνωση των ονομάτων των δημιουργών που απέσπασαν τους τρεις επαίνους στην κατηγορία ποίηση και τους τέσσερις επαίνους στην κατηγορία πεζογράφημα από τον κ. Δημήτρη Μπούμπα, καθώς και ανάγνωση του σύντομου βιογραφικού τους. 

Έπειτα, απηύθυναν ευχές συγχαρητηρίων προς τους βραβευθέντες του Διαγωνισμού, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες αυτού, που, αν και δεν απέσπασαν κάποια τιμητική διάκριση, είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους και για το ευ αγωνίζεσθαι, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ» κ. Άρης Ελευθερίου, 


καθώς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Ζαχαρούλα Ιωακείμ. 
 

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές στα μέλη της δεύτερης κριτικής επιτροπής από την Πρόεδρο της Ε.Λ.Α. κα. Στέλλα Πετρίδου.

 

Τιμητικές απονομές έγιναν επίσης:

-Στο Εθνικό Ωδείο, Παράρτημα Μυτιλήνης, για την πολιτιστική του προσφορά στην Τελετή απονομής του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, πεζογραφήματος – ποιήματος της Ε.Λ.Α.

-Στον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Οινουσσών «Οινόεσσα», για την πολιτιστική του προσφορά στην Τελετή απονομής του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, πεζογραφήματος – ποιήματος της Ε.Λ.Α.

-Στους μουσικούς του Εθνικού Ωδείου, Παραρτήματος Μυτιλήνης, κα. Ουρανία Πρασίνου,  κ. Βασίλη Καντιάνη, κ. Χρυσοβαλάντη Παπουτσή, κ. Ταξιάρχη Παπουτσή και κ. Ελισαίο Κοντάρα, για τη συμμετοχή τους στην τελετή απονομής του  1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, πεζογραφήματος – ποιήματος της Ε.Λ.Α.

-Στα παιδιά και των τριών χορωδιών για τη συμμετοχή τους στην τελετή απονομής του  1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, πεζογραφήματος – ποιήματος της Ε.Λ.Α.


Τις απονομές έκαναν η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα Στέλλα Πετρίδου, η Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα. Γεωργία Ανδριώτου και τα μέλη της Ε.Λ.Α. κα. Αντωνία Σάββα και κ. Κωνσταντίνος Πολυπαθέλλης. 

Η βραδιά έκλεισε με τα Κάλαντα της Μυτιλήνης – Καππαδοκίας τραγουδημένα από τα παιδιά των χορωδιών, καθώς και από όλα τα μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προφέρθηκε κέρασμα στην είσοδο του Θεάτρου.

Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού για την άψογη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Ευχαριστεί επίσης το Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης, τους υπαλλήλους του Δημοτικού Θεάτρου για την πολύτιμη συνδρομή τους, καθώς και τον κ. Γιάννη Τσαμουρά για την ηχητική κάλυψη και το φωτισμό του χώρου. Τέλος, ευχαριστεί και όλα τα μέλη της Ε.Λ.Α., τους ομιλητές της εκδήλωσης, τα Μ.Μ.Ε., τις θρησκευτικές (εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο), τοπικές (κ. Ευάγγελο Χατζημανώλη, εκπρόσωπο της Κοινότητας Μυτιλήνης), στρατιωτικές, πολιτικές και άλλες αρχές (κ.Τίμο Θεοφανέλη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Διευθύντριας Βορείου Αιγαίου κ. Κατερίνας Στρατάκη, κ. Ανδρεαδέλλη Σταύρο, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης),  που οι ίδιοι ή με εκπροσώπους τους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και το κοινό που τη λάμπρυνε ακόμα περισσότερο με το χειροκρότημά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου